COVID-19 – Απαντήσεις στις ερωτήσεις σας από έναν ειδικό πνευμονολόγο

Λάβαμε τις ερωτήσεις σας και απευθυνθήκαμε σε έναν ειδικό λοιμωξιολόγο από την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS), τον Καθηγητή James Chalmers [1]. Εδώ, θα βρείτε επικαιροποιημένες πληροφορίες για τη νόσο COVID-19, που αφορούν συγκεκριμένα το αναπνευστικό σύστημα. Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις που αφορούν την υγεία του αναπνευστικού σε σχέση με την πανδημία, επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση info@europeanlung.org

Σε πολλές περιπτώσεις, οι συμβουλές που δίνονται σε άτομα με πνευμονικές παθήσεις είναι οι ίδιες, ανεξαρτήτως πάθησης. Για τον λόγο αυτόν, οι συμβουλές ισχύουν για την πλειονότητα των αναπνευστικών παθήσεων, εκτός εάν η ερώτηση αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη πάθηση.

Σύνοψη των συμβουλών για άτομα με πνευμονοπάθειες

 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε τις απαραίτητες προμήθειες στο σπίτι για μερικές εβδομάδες, σε περίπτωση που αισθανθείτε αδιαθεσία ή χρειαστεί να τεθείτε σε αυτοαπομόνωση. Οι απαραίτητες προμήθειες περιλαμβάνουν τρόφιμα, φάρμακα και οικιακή είδη.
 • Διατηρείτε αποστάσεις από άρρωστα άτομα, τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού και ζητήστε από όσους έχουν εμφανίσει συμπτώματα να μην σας επισκέπτονται.
 • Αποφεύγετε τον πολύ κόσμο και τις μεγάλες συναθροίσεις.
 • Αποφύγετε τις κρουαζιέρες και τα άσκοπα αεροπορικά ταξίδια.
 • Πλένετε τα χέρια σας τακτικά με ζεστό νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά.
 • Μην αγγίζετε το στόμα, τη μύτη και τα μάτια σας, εάν δεν έχετε πλύνει τα χέρια σας.
 • Συνεχίστε την τακτική λήψη των θεραπειών σας.
 • Εάν τα επίπεδα εμφάνισης COVID-19 στην περιοχή σας είναι υψηλά, παραμείνετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο.
 • Γενικά

  Έχω πνευμονοπάθεια. Διατρέχω μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθώ από τον COVID-19 συγκριτικά με κάποιον που δεν έχει πνευμονοπάθεια;
  Όχι. Όλοι μπορούν να εμφανίσουν τη λοίμωξη. Ωστόσο, τα άτομα με υποκείμενες πνευμονοπάθειες μπορεί να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα της λοίμωξης ή να παρουσιάσουν πιο σοβαρή λοίμωξη συγκριτικά με άλλους.

  Μέχρι τώρα, τα περισσότερα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό COVID-19 παρουσιάζουν ήπια ιογενή νόσο. Ωστόσο, ορισμένα άτομα αναπτύσσουν αναπνευστικές λοιμώξεις/πνευμονία. Δεν είμαστε ακόμα βέβαιοι αν οι ασθενείς με πνευμονοπάθειες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αναπνευστική λοίμωξη μετά τη μόλυνση από COVID-19, αλλά κάτι τέτοιο είναι πιθανό, όπως ισχύει και με άλλους ιούς, π.χ. με τον ιό της γρίπης.

   

  Μπορείτε να μας δώσετε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το ποιος αντιμετωπίζει υψηλότερο κίνδυνο από αναπνευστικής πλευράς;

  Οποιαδήποτε σοβαρή αναπνευστική πάθηση μπορεί να σας θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο για επιπλοκές, ιδίως οι εξής:

  • Σοβαρή ΧΑΠ
  • Σοβαρό άσθμα (δηλαδή η ανάγκη τακτικής λήψης στεροειδών για παροξύνσεις ή η λήψη μακροχρόνιας βιολογικής θεραπείας με κορτικοστεροειδή)
  • Βρογχεκτασίες, ιδίως εάν παρουσιάζετε συχνά λοιμώξεις του αναπνευστικού
  • Κυστική ίνωση
  • Οποιαδήποτε άλλη πνευμονική πάθηση που σας καταβάλλει σε μεγάλο βαθμό λόγω της δύσπνοιας που προκαλεί (για παράδειγμα, σας είναι αδύνατο να βγείτε από το σπίτι λόγω δύσπνοιας) ή χρήζει μακροχρόνιας οξυγονοθεραπείας
  • Καρκίνος του πνεύμονα, εάν είναι ενεργός και σε στάδιο αντιμετώπισης με χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία

  Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές πνευμονικές παθήσεις, συνεπώς δεν μπορούμε να τις αναφέρουμε όλες. Να θυμάστε ότι, εάν είστε άτομο «υψηλού κινδύνου», έχετε ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσετε επιπλοκές από τη λοίμωξη COVID-19 συγκριτικά με τους υπόλοιπους ανθρώπους, αλλά το πιθανότερο είναι ότι, εάν μολυνθείτε από τον ιό, θα περάσετε τη νόσο με ήπια συμπτώματα ή ακόμα και χωρίς συμπτώματα.

   

  Υπάρχουν τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να λάβω για να περιορίσω τον κίνδυνο να νοσήσω, δεδομένου ότι έχω πνευμονοπάθεια;

  Ακολουθήστε τις συμβουλές των υγειονομικών αρχών της χώρας σας. Αυτές οι συμβουλές ενδέχεται να διαφέρουν ελαφρώς σε κάθε χώρα, ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων στην εν λόγω χώρα.

  Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνουν όλοι προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο. Εάν πάσχετε από κάποια πνευμονοπάθεια, είναι σημαντικό να τηρήσετε τα εξής:

  • Αποφεύγετε τις επαφές με άρρωστα άτομα. Ζητήστε από φίλους ή συγγενείς σας που είναι άρρωστοι να μην σας επισκέπτονται και διατηρείτε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από οποιοδήποτε άρρωστο άτομο συναντάτε σε δημόσιο χώρο.
  • Στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, μην αγγίζετε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια σας, εάν δεν έχετε πλύνει τα χέρια σας.
  • Πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά μετά από επαφή με επιφάνειες που ενδέχεται να είναι μολυσμένες. Πλένετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα.
  • Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε όλα τα φάρμακά σας και ότι συνεχίζετε τις συνηθισμένες θεραπείες σας για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας όσο το δυνατόν πιο υγιείς.

   

  Μήπως πρέπει να τεθώ σε αυτοαπομόνωση για να αποφύγω τη μόλυνση από τον ιό;

  Αυτοαπομόνωση σημαίνει παραμονή στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και αποφυγή επαφών με άλλα άτομα. Αυτήν τη στιγμή, κάθε χώρα δίνει διαφορετικές συστάσεις όσον αφορά την αυτοαπομόνωση, αλλά τα ακόλουθα εύλογα βήματα εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης:

  • Εάν έχετε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή λοίμωξης του αναπνευστικού, θα πρέπει να τεθείτε σε αυτοαπομόνωση.
  • Εάν δεν έχετε συμπτώματα, αποφεύγετε τις επαφές με άρρωστα άτομα, ακόμη κι αν έχουν «απλώς ένα ήπιο κρυολόγημα».
  • Παραμείνετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και δουλέψτε από το σπίτι, εάν αυτό είναι εφικτό.
  • Εάν διαμένετε σε περιοχή με υψηλό αριθμό κρουσμάτων του COVID-19, ενδέχεται να σας ζητηθεί αυστηρότερη απομόνωση (όπως συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στη Βόρεια Ιταλία).

   

  Είμαι ασφαλής εκτός σπιτιού εφόσον αποφεύγω τις πολυσύχναστες περιοχές; Για παράδειγμα, μπορώ να πάω στο πάρκο ή να κάνω μια βόλτα έξω;

  Ναι. Ο ιός προσβάλλει τα άτομα που έχουν μολυνθεί, συνεπώς δεν υπάρχει πρόβλημα αν βγείτε έξω μόνος/-η σας. Αυτό που έχει σημασία είναι να αποφεύγετε τις επαφές με οποιοδήποτε άτομο που μπορεί να είναι άρρωστο. Οι εκδηλώσεις με συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων έχουν ακυρωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, συνεπώς δεν θα πρέπει να συμμετέχετε σε εκδηλώσεις ή συναντήσεις όπου παρευρίσκεται μεγάλος αριθμός ατόμων.

   

  Τα άτομα με αναπνευστικές παθήσεις έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες θνησιμότητας από τον COVID-19 συγκριτικά με άτομα που δεν έχουν τέτοιου είδους παθήσεις;

  Μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη ηλικία και η παρουσία υποκείμενων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των πνευμονοπαθειών, αποτελούν παράγοντες κινδύνου θανάτου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι περισσότεροι ασθενείς, ακόμα και εκείνοι με υποκείμενη αναπνευστική πάθηση, έχουν εμφανίσει ήπιες λοιμώξεις και έχουν αναρρώσει πλήρως.

   

  Λόγω της πάθησής μου, έχω συχνά ξηρό βήχα και πυρετό. Υπάρχει κάποιος τρόπος να ξεχωρίσω αυτά τα συμπτώματα από τα αντίστοιχα συμπτώματα του COVID-19;

  Όχι. Δεν υπάρχει τίποτα διαφορετικό στα συμπτώματα του COVID-19. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι που υποβάλλονται σε εξέταση δεν έχουν τον ιό. Ο βήχας και ο πυρετός τους στην πραγματικότητα οφείλονται σε άλλη αιτία.

  Εάν παρουσιάσετε βήχα και πυρετό στον συνηθισμένο βαθμό και δεν αισθάνεστε τόσο έντονη αδιαθεσία ώστε να χρειάζεστε νοσοκομειακή περίθαλψη, θα πρέπει να παραμείνετε σε κατ’ οίκον απομόνωση μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

   

  Πρέπει να φοράω μάσκα για να προστατευτώ από τον ιό;

  Για τον γενικό πληθυσμό, η χρήση μάσκας συνιστάται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, όπως ο βήχας ή ο πυρετός, ή σε περίπτωση φροντίδας ατόμου με αυτά τα συμπτώματα.

  Η χρήση μάσκας σε περίπτωση αναπνευστικής πάθησης δεν συνιστάται, καθώς καθιστά πιο δύσκολη την αναπνοή. Εάν έχετε κάποια αναπνευστική πάθηση και ανησυχείτε μήπως μολυνθείτε από COVID-19, συζητήστε το θέμα με τον ιατρό σας.

  Είναι σημαντικό οι μάσκες να χρησιμοποιούνται μόνο εάν είναι απαραίτητο, προκειμένου να αποφευχθεί η έλλειψή τους. Όταν φοράτε μάσκα, είναι σημαντικό να τη χρησιμοποιείτε και να την απορρίπτετε με τον σωστό τρόπο.

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με αυτό.  

   

  Μπορεί το κατοικίδιό μου να μου μεταδώσει τον ιό COVID-19;

  Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους από συνήθη κατοικίδια, όπως γάτες και σκύλοι.

   

  Οι γείτονές μου καπνίζουν συχνά στον κήπο τους και ο καπνός τους μπαίνει στο σπίτι μου εάν έχω τα παράθυρα ανοιχτά. Μπορεί ο ιός COVID-19 να μεταδοθεί μέσω του εκπνεόμενου καπνού;

  Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι ο COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί μέσω του καπνού, αλλά η παθητική έκθεση σε καπνό μπορεί να βλάψει με άλλους τρόπους τα άτομα με πνευμονοπάθειες. Θα ήταν συνετό να κλείνετε τα παράθυρα όταν καπνίζουν οι γείτονές σας.

   

  Άκουσα στις ειδήσεις ότι εκείνοι που επηρεάζονται χειρότερα από τον COVID-19 είναι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις. Στα άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις, περιλαμβάνονται άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή οποιασδήποτε ηλικίας;

  Τα περισσότερα άτομα που έχουν πεθάνει από τον COVID-19 βάσει των αναφορών από την Κίνα και άλλες χώρες είχαν ηλικία άνω των 80 ετών και είχαν προχωρημένες καρδιοπάθειες και πνευμονοπάθειες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπήρχε συνδυασμός μεγάλης ηλικίας και σοβαρών προϋπαρχουσών παθήσεων. Η πλειονότητα των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και των ατόμων με προϋπάρχουσες παθήσεις έχουν εκδηλώσει ήπια ίωση και έχουν αναρρώσει πλήρως.

   

  Φέτος, έκανα το εμβόλιο κατά της γρίπης. Αυτό σημαίνει ότι είμαι προστατευμένος/-η από αυτόν τον ιό;

  Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης παρέχει προστασία μόνο από τη γρίπη (ιός της γρίπης) και όχι από τον ιό COVID-19. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον COVID-19 και δεν είναι πιθανό να διατεθεί εμβόλιο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας.

   

  Ποια μέτρα εφαρμόζονται για την προστασία των ευπαθών πληθυσμών (ηλικιωμένοι, άτομα με προβλήματα υγείας);

  Για την προστασία των ηλικιωμένων και όσων έχουν υποκείμενες παθήσεις, οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν υιοθετήσει διαδικασίες «κοινωνικής αποστασιοποίησης» και αυτοαπομόνωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες έχουν κληθεί να παραμένουν στο σπίτι τους περισσότερο από ό,τι συνήθως, να εφαρμόζουν σωστές πρακτικές υγιεινής των χεριών και να τηρούν αποστάσεις όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση.

   

  Τι κάνουν οι οργανισμοί στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κατάστασης;

  Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων έχει επικεντρωθεί στον περιορισμό του ιού με την ταυτοποίηση και την εξέταση ύποπτων κρουσμάτων όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, ενώ παράλληλα προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τον αντίκτυπο της νόσου με υπηρεσίες ετοιμότητας και μέτρα ατομικής υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών.

  Η ERS και η PREPARE συνεργάζονται για την παραγωγή μιας σειράς διαδικτυακών σεμιναρίων σχετικά με τον ιό COVID-19, τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ. 

   

  Πρέπει να εισπνέω ατμό βραστού νερού για να αποφύγω τη λοίμωξη COVID-19;

  Δεν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι ο ατμός βραστού νερού είναι χρήσιμος ή επιβλαβής σε σχέση με τη λοίμωξη COVID-19.

 • Παιδιά

  Πρέπει να ανησυχώ που το παιδί μου πηγαίνει στο σχολείο;

  Σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, τα σχολεία είναι πλέον κλειστά, ως ένα μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας. Εάν στη χώρα σας τα σχολεία δεν έχουν κλείσει ακόμα, σας συνιστούμε να ακολουθείτε τις συμβουλές του σχολείου σας και της τοπικής κυβέρνησης. Τα παιδιά μπορούν να προσβληθούν από τον ιό COVID-19, αλλά συνήθως εκδηλώνουν ήπια ίωση. Θα πρέπει να συζητήσετε με το σχολείο σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει για το παιδί σας και οποιονδήποτε κίνδυνο υπάρχει για εσάς ως άτομο με πνευμονοπάθεια προτού αποφασίσετε να απομακρύνετε το παιδί από το σχολείο.

  Σε περίπτωση μεγαλύτερης διασποράς και ανίχνευσης υψηλού αριθμού κρουσμάτων στη χώρα σας, ενδέχεται να προταθεί το κλείσιμο των σχολείων σε συγκεκριμένες περιοχές.

   

  Το παιδί μου έχει πνευμονοπάθεια. Τι πρέπει να κάνω για να το προστατεύσω;

  Εάν τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα σε ηλικία, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν πώς να πλένουν τα χέρια τους σωστά και ότι πρέπει να αποφεύγουν να αγγίζουν το στόμα, τη μύτη και τα μάτια τους με βρώμικα χέρια. Εξετάστε το ενδεχόμενο εφαρμογής μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως μείωση των σχολικών δραστηριοτήτων και αποφυγή εκδηλώσεων στις οποίες τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με μεγάλο αριθμό ατόμων.

  Το πιο σημαντικό που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι η νόσος είναι κατά βάση ήπια στα παιδιά, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε παιδιά με πνευμονοπάθειες που δεν ελέγχονται επαρκώς. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνουν όλα τα φάρμακά τους καθημερινά, όπως εισπνεόμενα φάρμακα προληπτικής δράσης για το άσθμα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών σε περίπτωση που εμφανίσουν τη λοίμωξη.

   

  Έχω παιδιά και πάσχω από πνευμονοπάθεια. Τι πρέπει να κάνω για να βεβαιωθώ ότι θα παραμείνω ασφαλής;

  Εσείς και τα παιδιά σας θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας σωστά, με νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας και ειδικά όταν το παιδί σας επιστρέφει από το σχολείο (εφόσον πηγαίνει) και πριν από τα γεύματα. Εσείς και τα παιδιά σας θα πρέπει να αποφεύγετε τις επαφές με άρρωστα άτομα ή άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με άλλα άτομα που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από COVID-19.

 • Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αναπνευστήρα

  Έχω αποφρακτική υπνική άπνοια και χρησιμοποιώ συσκευή CPAP. Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να έχω υπόψη μου όσον αφορά τον αντίκτυπο του COVID-19;

  Θα πρέπει να συνεχίσετε τη θεραπεία σας κανονικά.

   

  Πάσχω από αρκετές παθήσεις και χρησιμοποιώ CPAP κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ανησυχώ ότι, λόγω των υπόλοιπων παθήσεών μου, εάν νοσηλευτώ, θα τεθούν σε προτεραιότητα πιο υγιή άτομα που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη. Τι πρέπει να κάνω;

  Σας διαβεβαιώνουμε ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που εμφανίζουν τη λοίμωξη COVID-19 δεν χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη. Οι περισσότεροι βιώνουν μια ήπια ίωση (που μοιάζει με κρυολόγημα) και αναρρώνουν πλήρως. Το ίδιο ισχύει και για άτομα με υποκείμενες παθήσεις.

  Τα νοσοκομεία σε ολόκληρη την Ευρώπη λαμβάνουν επιπλέον αναπνευστήρες και εκπαιδευμένο προσωπικό, ώστε να διασφαλιστεί η χορήγηση αναπνευστικής υποστήριξης σε όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς, εφόσον χρειαστεί.

  Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγετε τη μόλυνση από τον ιό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τηρείτε αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Προς το παρόν, θα πρέπει να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις επαφές με άτομα εκτός σπιτιού και να εφαρμόζετε αυστηρά μέτρα υγιεινής, καθώς και να τηρείτε τα εξής:

  • Αποφεύγετε επαφές με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα μόλυνσης από κορωνοϊό (COVID-19). Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό ή/και συνεχόμενο βήχα που δεν προϋπήρχε.
  • Αποφεύγετε την περιττή μετακίνηση με μέσα μαζικής μεταφοράς, εφόσον αυτό είναι εφικτό.
  • Εργαστείτε από το σπίτι, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Ο εργοδότης σας οφείλει να σας υποστηρίξει.
  • Αποφεύγετε τις μικρές και μεγάλες συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους και να έχετε υπόψη σας ότι κατά πάσα πιθανότητα, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα κέντρα αναψυχής και αντίστοιχοι χώροι θα είναι κλειστά, καθώς οι λοιμώξεις διασπείρονται εύκολα σε κλειστούς χώρους όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος.
  • Αποφεύγετε τις συγκεντρώσεις με φίλους και συγγενείς. Να επικοινωνείτε μαζί τους χρησιμοποιώντας τεχνολογικά μέσα εξ αποστάσεως επικοινωνίας, όπως τηλέφωνο, διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εάν χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας ή άλλες ουσιώδεις υπηρεσίες, χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο ή υπηρεσίες επικοινωνίας μέσω διαδικτύου.

   

  Χρησιμοποιώ συσκευή μη επεμβατικού αερισμού (NIV). Τι πρέπει να κάνω εάν μολυνθώ;

  Οι περισσότεροι ασθενείς με COVID-19 εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό και βήχα. Αυτό ισχύει και για τους ασθενείς που χρησιμοποιούν συσκευή NIV. Ανάλογα με την ιατρική ένδειξη στην οποία αντιστοιχεί η συσκευή NIV, μπορεί να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσετε σοβαρά συμπτώματα, όπως δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή) ή υποξαιμία (χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα). Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εγκαίρως, εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν.

  Επίσης, εάν έχετε διαγνωσθεί με COVID-19, μπορεί να είναι πιο πιθανό να μολύνετε άλλα άτομα κατά τη χρήση της συσκευής NIV, ιδίως εάν υπάρχει διαρροή αέρα γύρω από την επιφάνεια. Η υψηλή ροή που παράγει ο αναπνευστήρας μπορεί να διασπείρει σωματίδια του ιού στην περιοχή γύρω από τον ασθενή. Συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο να λάβετε πρόσθετα μέτρα προστασίας.

   

  Χρησιμοποιώ συσκευή συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP). Τι πρέπει να κάνω εάν μολυνθώ;

  Οι περισσότεροι ασθενείς με COVID-19 εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό και βήχα. Αυτό ισχύει και για τους ασθενείς που χρησιμοποιούν συσκευή CPAP.

  Επίσης, εάν έχετε διαγνωσθεί με COVID-19, μπορεί να είναι πιο πιθανό να μολύνετε άλλα άτομα κατά τη χρήση οποιασδήποτε μορφής μη επεμβατικού αερισμού (NIV). Η υψηλή ροή που παράγει ο αναπνευστήρας μπορεί να διασπείρει σωματίδια του ιού στην περιοχή γύρω από τον ασθενή. Συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο να λάβετε πρόσθετα μέτρα προστασίας.

   

  Χρησιμοποιώ συσκευή επεμβατικού αερισμού. Τι πρέπει να κάνω εάν μολυνθώ;

  Οι περισσότεροι ασθενείς με COVID-19 εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό και βήχα. Αυτό ισχύει και για τους ασθενείς που χρησιμοποιούν συσκευή επεμβατικού αερισμού. Ανάλογα με την ιατρική ένδειξη στην οποία αντιστοιχεί η συσκευή επεμβατικού αερισμού, μπορεί να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσετε σοβαρά συμπτώματα, όπως δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή) ή υποξαιμία (χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα). Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εγκαίρως, εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν.

  Επίσης, εάν έχετε διαγνωσθεί με COVID-19, μπορεί να είναι πιο πιθανό να μολύνετε άλλα άτομα κατά τη χρήση της συσκευής επεμβατικού αερισμού, ιδίως εάν υπάρχει διαρροή αέρα γύρω από την τραχειοστομία. Η υψηλή ροή που παράγει ο αναπνευστήρας μπορεί να διασπείρει σωματίδια του ιού στην περιοχή γύρω από τον ασθενή. Συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο να λάβετε πρόσθετα μέτρα προστασίας.

   

  Μπορεί να γίνει επαναδιαμόρφωση των μηχανημάτων CPAP ώστε να χρησιμοποιηθούν ως αναπνευστήρες και, εάν ναι, υπάρχει σχετικός φορέας στον οποία μπορώ να κάνω δωρεά;

  Όχι, δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το μηχάνημα CPAP σας στο νοσοκομείο. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε κανονικά τις θεραπείες σας κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του CPAP σας.

 • Φάρμακα

  Χρησιμοποιώ συσκευή χορήγησης εισπνεόμενου φαρμάκου. Μπορεί να μολυνθεί; Τι πρέπει να κάνω για να αποφύγω αυτό το ενδεχόμενο; Πρέπει να προμηθευτώ νέα συσκευή χορήγησης εισπνεόμενου φαρμάκου ή απλώς να καθαρίζω αυτήν που ήδη έχω;

  Η συσκευή χορήγησης εισπνεόμενου φαρμάκου πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο από εσάς. Επίσης, θα πρέπει να τη διατηρείτε καθαρή και να τη φυλάσσετε σε ένα ασφαλές σημείο όπου δεν έχουν πρόσβαση άλλα άτομα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αποφύγετε το ενδεχόμενο να αποτελέσει πηγή λοίμωξης η συσκευή χορήγησης εισπνεόμενου φαρμάκου. Δεν χρειάζεται να προμηθευτείτε νέα συσκευή.

   

  Υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί το φάρμακό μου εάν κατασκευαστεί σε περιοχή με υψηλό ποσοστό εμφάνισης του COVID-19;

  Όχι. Τα φάρμακα κατασκευάζονται με βάση πολύ αυστηρά και πολύ προσεκτικά ελεγχόμενα πρότυπα υγιεινής.

  Ακόμα και στην περίπτωση που αυτά τα συστήματα αποτύγχαναν για οποιονδήποτε λόγο, ο ιός δεν μπορεί να επιβιώσει για μεγάλα χρονικό διαστήματα σε επιφάνειες όπως το χαρτόνι (για συσκευασίες φαρμάκων) ή το πλαστικό (για συσκευές π.χ. συσκευές χορήγησης εισπνεόμενου φαρμάκου). Συνεπώς, μέχρι το φάρμακο να φτάσει από τις εν λόγω χώρες στο φαρμακείο και να δοθεί σε εσάς, ο ιός θα έχει πεθάνει.

   

  Μπορώ να αυξήσω την κανονική δοσολογία της θεραπείας μου για να προστατευτώ από τον COVID-19;

  Είναι πολύ σημαντικό να μην αλλάξετε τίποτα στη θεραπεία σας όσο η πανδημία του COVID-19 είναι σε εξέλιξη. Οι θεραπείες σάς βοηθούν να διατηρείτε υγιείς τους πνεύμονές σας και οποιαδήποτε αλλαγή στη θεραπεία, που δεν γίνεται βάσει οδηγίας ενός επαγγελματία υγείας, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο έξαρσης της πνευμονοπάθειάς σας. Σε πολλές χώρες, οι υπηρεσίες υγείας κατά πάσα πιθανότητα θα επιβαρυνθούν πολύ τους επόμενους μήνες, συνεπώς το να παραμείνουν όλοι όσο το δυνατόν πιο υγιείς είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του φόρτου για τους ιατρούς και τα νοσοκομεία.

  Λαμβάνετε όλα τα φάρμακά σας ακριβώς όπως σας έχουν συνταγογραφηθεί.

   

  Πρέπει να ανησυχώ για τυχόν ελλείψεις φαρμάκων;

  Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί η διατήρηση των αποθεμάτων βασικών φαρμάκων. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων παρακολουθεί στενά την κατάσταση και, έως τώρα, δεν έχει αναφέρει καμία έλλειψη σε βασικά φάρμακα.

   

  Οι ασθενείς με άσθμα που λαμβάνουν θεραπείες με αντισώματα έναντι της IL5 (ιντερλευκίνη 5) ή αντίστοιχες θεραπείες, που μειώνουν τα ηωσινόφιλα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; Πρέπει να διακόψουν ή να τροποποιήσουν τη δοσολογία;

  Μην διακόψετε και μην τροποποιήσετε τις δόσεις των φαρμάκων που λαμβάνετε για το άσθμα, λόγω ανησυχίας για τον COVID-19. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να επιδεινώσει τον έλεγχο του άσθματος, με αποτέλεσμα να χρειαστείτε ιατρική περίθαλψη ή νοσηλεία.

  Η θεραπεία αντισωμάτων έναντι της IL-5 κανονικά δεν θα πρέπει να επηρεάσει τον κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19 και η συνέχιση λήψης της θεραπείας σας μπορεί θεωρητικά να μειώσει τον κίνδυνο κρίσης άσθματος σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό.

   

  Προβληματίζομαι σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνω για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού (πρεδνιζολόνη και δοξυκυκλίνη για κάθε λοίμωξη του αναπνευστικού), καθώς έχω μάθει ότι μπορεί να επιδεινώσει τη νόσο COVID-19. Τι πρέπει να κάνω;

  Οι πληροφορίες που έχετε λάβει είναι λανθασμένες. Δεν υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η πρεδνιζολόνη και η δοξυκυκλίνη μπορούν να επιδεινώσουν τη νόσο COVID-19. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα πρέπει να συνεχίζεται η χρήση στεροειδών για άτομα με ΧΑΠ που παρουσιάζουν έξαρση (παρόξυνση) λόγω της νόσου COVID-19. Τα αντιβιοτικά περιλαμβάνονται στην καθιερωμένη θεραπεία για ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο με COVID-19.

  Συνοψίζοντας, σε περίπτωση έξαρσης, θα πρέπει να ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας και να λαμβάνετε τα φάρμακά σας.

   

  Μπορείτε να παράσχετε συμβουλές για ασθενείς που λαμβάνουν ομαλιζουμάμπη/xolair;

  Γενικά, είναι σημαντικό να εξακολουθήσετε να λαμβάνετε όλα τα φάρμακά σας για το άσθμα, συμπεριλαμβανομένης της ομαλιζουμάμπης, ώστε να αποφύγετε τυχόν κρίσεις άσθματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

  Εάν λαμβάνετε Xolair, το άσθμα σας είναι εξ ορισμού σοβαρό, συνεπώς θα πρέπει να ακολουθείτε τις συμβουλές της κυβέρνησής σας για άτομα με σοβαρό άσθμα.

   

  Λαμβάνω εισπνεόμενα φάρμακα, Fostair και Salamol. Έχω ακούσει ότι, εάν έχω άσθμα και λαμβάνω στεροειδή, θα πρέπει να τεθώ σε αυτοαπομόνωση για 12 εβδομάδες, διότι είμαι άτομο υψηλού κινδύνου.

  Εάν λάβατε αυτήν τη συμβουλή από επαγγελματία υγείας, θα πρέπει να την ακολουθήσετε.

 • Ταξίδια

  Ο/Η σύντροφός μου πρέπει να ταξιδέψει αεροπορικώς στο Λονδίνο για να υποβληθεί σε θεραπεία για την πάθησή του. Τι πρέπει να κάνουμε για να παραμείνει ασφαλής;

  Τα ταξίδια ατόμων με υποκείμενες παθήσεις θα πρέπει να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο και να περιοριστούν μόνο στα απολύτως απαραίτητα ταξίδια. Σε αυτήν την περίπτωση, εάν το ταξίδι είναι απαραίτητο, θα πρέπει να τηρηθούν τα βήματα που αναφέρονται στο επάνω μέρος της παρούσας σελίδας, καθώς και να εφαρμόζεται ορθή υγιεινή των χεριών καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

   

  Πρέπει να αποφεύγω τα μέσα μαζικής μεταφοράς; / Ποιο είναι το προτιμότερο μέσο μεταφοράς;

  Για ασθενείς με υποκείμενες πνευμονοπάθειες, συνιστούμε τον περιορισμό των μετακινήσεων στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορεία και τρένα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης είναι να πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά πριν και μετά τη μετακίνηση, να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο, τη μύτη και τα μάτια σας και να προσπαθείτε να τηρείτε απόσταση άνω των 2 μέτρων από τους υπόλοιπους επιβάτες, εάν αυτό είναι δυνατό.

  Τα προτιμότερα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι εκείνα με τους λιγότερους επιβάτες ή εκείνα που περιορίζουν την επαφή σας με δυνητικά άρρωστα άτομα, αλλά κατανοούμε ότι ορισμένες μετακινήσεις είναι αναπόφευκτες.

 • Εργασία

  Η εργασία μου περιλαμβάνει επαφή με ευπαθή άτομα (σχολείο, ίδρυμα περίθαλψης, τομέας υγειονομικής περίθαλψης), τα οποία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης του COVID-19 και ανησυχώ για το ενδεχόμενο να τους μεταδώσω τη νόσο ακόμα και εάν αισθάνομαι καλά. Τι πρέπει να κάνω;

  Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον εργοδότη σας, καθώς θα χρειαστεί διαφορετική προσέγγιση ανάλογα με το εκάστοτε εργασιακό περιβάλλον και δεν είναι δυνατόν να σας δώσουμε συγκεκριμένες συμβουλές χωρίς να έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερες πληροφορίες. Οι γενικές συμβουλές που θα μπορούσαμε να σας δώσουμε σε περίπτωση που έρχεστε σε επαφή με άτομα υψηλού κινδύνου εμφάνισης COVID-19 είναι οι εξής.

  • Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άτομα που δεν έχουν συμπτώματα, συνεπώς για να προστατέψετε τον εαυτό σας αλλά και τους άλλους, περιορίστε στο ελάχιστον τη σωματική επαφή. Στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, διατηρείτε απόσταση 2 μέτρων από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Αυτό δεν θα είναι εφικτό σε περίπτωση που έχετε υποχρεώσεις αυξημένης φροντίδας, επομένως περιορίστε την επαφή όσο είναι δυνατόν.
  • Πλένετε τα χέρια σας τακτικά με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα (ή εάν δεν υπάρχει σαπούνι, χρησιμοποιείτε αντισηπτικό χεριών).
  • Αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο, το στόμα, τα μάτια ή τη μύτη σας, όσο αυτό είναι δυνατόν.
  • Αποφεύγετε αυστηρά την επαφή με άτομα που έχουν πυρετό, βήχα ή άλλο σύμπτωμα ίωσης (και εάν έχετε έρθει σε επαφή με τέτοιο άτομο, ενημερώστε αμέσως τον εργοδότη σας)

   

  Εργάζομαι σε περιβάλλον όπου υπάρχει μεγάλος βαθμός ανθρώπινης επαφής (σχολείο, υγειονομική περίθαλψη κ.λπ.). Έχω αναπνευστική πάθηση. Αυτό σημαίνει ότι διατρέχω υψηλό κίνδυνο εάν προσβληθώ από τον COVID-19; Τι πρέπει να κάνω;

  Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον εργοδότη σας ή στην υπηρεσία υγείας στον εργασιακό χώρο για να λάβετε συμβουλές για αυτοαπομόνωση.

   

  Έχω πνευμονική πάθηση. Εάν χρειαστεί να σταματήσω τη δουλειά, θα είμαι επιλέξιμος για κρατική ενίσχυση;

  Δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε, καθώς η απάντηση διαφέρει για κάθε χώρα της Ευρώπης. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον εργοδότη σας ή στον αρμόδιο κρατικό φορέα για συμβουλές.

   

  Σύμφωνα με τον εργοδότη μου, εάν η κατάσταση ενός ατόμου τον θέτει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, πρέπει να εργάζεται εξ αποστάσεως. Ποιες είναι οι καταστάσεις που θεωρούνται υψηλού κινδύνου;

  Η κάθε χώρα έχει θέσει διαφορετικά πρότυπα σχετικά με αυτό το ζήτημα, συνεπώς θα πρέπει να ανατρέξετε στις συμβουλές που έχει δώσει η κυβέρνηση της χώρας σας. Στις καταστάσεις υψηλού κινδύνου, πιθανόν να συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

  • ηλικία 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιατρικών παθήσεων)
  • ηλικία κάτω των 70 ετών με υποκείμενη ιατρική πάθηση από τις αναφερόμενες παρακάτω (δηλ. όποιος υποχρεούται να κάνει το εμβόλιο ενηλίκων για τη γρίπη κάθε χρόνο για ιατρικούς λόγους):

  –  χρόνιες (μακροχρόνιες) αναπνευστικές παθήσεις, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), εμφύσημα ή βρογχίτιδα
  –  χρόνια καρδιοπάθεια, όπως καρδιακή ανεπάρκεια
  –  χρόνια νεφρική νόσος
  –  χρόνια ηπατική νόσος, όπως ηπατίτιδα
  –  χρόνιες νευρολογικές νόσοι, όπως νόσος Πάρκινσον, νόσος του κινητικού νευρώνα, πολλαπλή σκλήρυνση (MS), μαθησιακή δυσκολία ή εγκεφαλική παράλυση
  –  διαβήτης
  –  προβλήματα με τον σπλήνα, για παράδειγμα δρεπανοκυτταρική νόσος ή σπληνεκτομή
  –  εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω παθήσεων, όπως είναι η λοίμωξη HIV και το AIDS, ή λόγω φαρμάκων όπως είναι τα δισκία στεροειδών ή η χημειοθεραπεία
  –  άτομα σοβαρά υπέρβαρα (με δείκτη μάζας σώματος [ΔΜΣ] 40 και άνω)

  • έγκυες γυναίκες

  Η παραπάνω λίστα λήφθηκε από τη σελίδα παροχής συμβουλών του δημόσιου φορέα υγείας της Αγγλίας

   

  Έχω ένα άτομο υψηλού κινδύνου στην οικογένειά μου και εργάζομαι σε θέση πρώτης γραμμής (νοσοκομείο, ίδρυμα περίθαλψης, φυλακή, σχολείο). Λόγω της επαφής μου με ασθενείς, ανησυχώ μήπως αρρωστήσω και μεταδώσω τον ιό στο ευπαθές μέλος της οικογένειάς μου. Τι πρέπει να κάνω;

  Θα πρέπει να συζητήσετε αυτό το θέμα με τον εργοδότη σας. Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εφαρμόζετε σωστά τους κανόνες υγιεινής των χεριών, να χρησιμοποιείτε μέσα ατομικής προστασίας εάν αλληλεπιδράτε με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και να εφαρμόζετε το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Με αυτόν τον τρόπο, περιορίζεται ο κίνδυνος εμφάνισης της λοίμωξης σε εσάς και στο εν λόγω μέλος της οικογένειάς σας.

   

  Είμαι νοσηλευτής/-τρια και πάσχω από βρογχεκτασίες και άσθμα. Εργάζομαι σε χειρουργική ΜΕΘ που είναι πλέον το κέντρο διαχείρισης περιστατικών COVID-19 του νοσοκομείου. Πρέπει να απαιτήσω να μου δοθεί μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας N95;

  Θα πρέπει να συζητήσετε το θέμα των βρογχεκτασιών και του άσθματος με τον εργοδότη σας, καθώς ορισμένα νοσοκομεία προβαίνουν σε ανακατανομή ατόμων με παθήσεις υψηλού κινδύνου σε θέσεις που δεν περιλαμβάνουν απευθείας επαφή με ασθενείς με COVID-19. Αυτό δεν συμβαίνει παντού και η απόφαση του εάν πρέπει να εξακολουθήσετε να εργάζεστε εκεί εξαρτάται από τη βαρύτητα των υποκείμενων πνευμονοπαθειών σας και θα πρέπει να το συζητήσετε με τον εργοδότη σας.

  Όσον αφορά την ερώτηση για τη μάσκα, θα πρέπει να τηρήσετε τις κατευθυντήριες οδηγίες του τοπικού φορέα ελέγχου λοιμώξεων. Δεν χρειάζεται να φοράτε διαφορετική μάσκα λόγω των πνευμονοπαθειών σας.

 • Ιατρικά ραντεβού

  Έχω συμπτώματα της νόσου COVID-19. Πρέπει να εξεταστώ;

  Όχι. Η συμβουλή που έχει δοθεί προς το παρόν από τους δημόσιους υγειονομικούς φορείς είναι ότι, εάν είστε αρκετά καλά ώστε να παραμείνετε στο σπίτι, θα πρέπει να τεθείτε σε αυτοαπομόνωση. Εάν βγείτε από το σπίτι για να εξεταστείτε, υπάρχει ο κίνδυνος να μολύνετε κάποιον άλλον. Θα εξεταστείτε μόνο σε περίπτωση που νοσηλευτείτε ή εφόσον χρειαστεί να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία υγείας, λόγω επιδείνωσης της κατάστασής σας.

   

  Έχω πνευμονική πάθηση και πιστεύω ότι έχω COVID-19. Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω;

  Εάν έχετε ήπια συμπτώματα και μπορείτε να τα διαχειριστείτε στο σπίτι, θα πρέπει να παραμείνετε σε αυτοαπομόνωση, δηλαδή να μην βγείτε καθόλου για τουλάχιστον 7 ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπεται ο κίνδυνος να μεταδώσετε τη λοίμωξη σε κάποιον άλλον. Εάν ζείτε μαζί με άλλους ανθρώπους, εκείνοι δεν θα πρέπει να βγουν από το σπίτι για τουλάχιστον 14 ημέρες. Ο λόγος είναι ότι ο ιός μπορεί να αναπτύσσεται στον οργανισμό τους και μπορεί να τον μεταδώσουν σε άλλα άτομα, εάν έχουν μολυνθεί από εσάς.

  Σε περίπτωση πυρετού, πάρτε παρακεταμόλη και συνεχίστε τις συνηθισμένες θεραπείες που λαμβάνετε για την πνευμονική πάθησή σας. Καταναλώνετε πολλά υγρά, διότι ο πυρετός μπορεί να σας προκαλέσει αφυδάτωση.

  Εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή δεν παρουσιάσουν βελτίωση, μπορείτε να ζητήσετε τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας. Σε κάθε χώρα, αυτό λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο.

   

  Γνωρίζω ότι δεν πρέπει να πάω στο νοσοκομείο αν πιστεύω ότι έχω μολυνθεί, αλλά πότε πρέπει να αναζητήσω ιατρική βοήθεια εάν έχω προϋπάρχουσα πνευμονοπάθεια;

  Εάν πιστεύετε ότι έχετε λοίμωξη από COVID-19, αναλογιστείτε αν μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματα στο σπίτι. Ο πυρετός μπορεί να αντιμετωπιστεί με παρακεταμόλη και κατανάλωση πολλών υγρών. Εάν τα συμπτώματα είναι βαριά ή χρειάζεστε επιπρόσθετες συμβουλές, επικοινωνήστε με τον πάροχο πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης που σας εξυπηρετεί.

   

  Πιστεύω ότι έχω COVID-19. Έχω δύσπνοια και αισθάνομαι ότι οι πνεύμονές μου πιέζονται. Τι πρέπει να κάνω; Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τα συμπτώματα και πότε πρέπει να πάω στο νοσοκομείο;

  Μια χρήσιμη ερώτηση που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας είναι η εξής: «εάν δεν υπήρχε η πανδημία του κορωνοϊού, θα πήγαινα στο νοσοκομείο;». Εάν η απάντηση είναι θετική, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια και ενδέχεται να χρειαστείτε νοσοκομειακή περίθαλψη. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτείτε με λοίμωξη από COVID-19 είναι οι ίδιοι που ισχύουν για οποιαδήποτε πνευμονική λοίμωξη. Εάν έχετε τόσο σοβαρή δύσπνοια που δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι ή σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιδεινώνονται ή δεν βελτιώνονται, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

   

  Έχω πνευμονική πάθηση, έχω συμπτώματα της νόσου COVID-19 και δεν μπορώ να έρθω σε επικοινωνία με κάποιον εξειδικευμένο γιατρό. Είμαι σε αυτοαπομόνωση αρκετές εβδομάδες και φοβάμαι. Τι πρέπει να κάνω;

  Είναι σημαντικό να λάβετε ιατρική βοήθεια. Εάν η κατάσταση είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετές εβδομάδες και δεν βελτιώνεται, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

   

  Λόγω της πάθησής μου, συνήθως αρρωσταίνω περισσότερο όταν πηγαίνω στο νοσοκομείο. Πρέπει να αποφύγω την επίσκεψη στο νοσοκομείο για να μειώσω τον κίνδυνο να προσβληθώ από τον COVID-19;

  Κατά πάσα πιθανότητα, τα νοσοκομεία ολόκληρης της Ευρώπης θα επιβαρυνθούν πολύ τους επόμενους μήνες λόγω των ασθενών με COVID-19. Εάν τα καταφέρνετε χωρίς πρόβλημα στο σπίτι και δεν χρειάζεστε νοσοκομειακή περίθαλψη, καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποφύγετε την επίσκεψη στο νοσοκομείο. Χρησιμοποιήστε εναλλακτικές υπηρεσίες, όπως τα φαρμακεία της περιοχής σας και τηλεφωνικές υπηρεσίες, όπου αυτό είναι εφικτό.

  Ωστόσο, τα νοσοκομεία είναι στη διάθεσή σας για να σας παράσχουν βοήθεια εάν αισθανθείτε έντονη αδιαθεσία και χρειαστείτε νοσοκομειακή περίθαλψη. Θα εφαρμόσουν πολύ αυστηρά μέτρα υγιεινής ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του COVID-19 σε άτομα που επισκέπτονται το νοσοκομείο.

   

  Να πάω στα προγραμματισμένα ραντεβού μου ή πρέπει να αποφύγω την επίσκεψη σε ιατρικά κέντρα ή νοσοκομεία;

  Εάν το νοσοκομείο σας εξακολουθεί να πραγματοποιεί τα προγραμματισμένα ραντεβού με εξωτερικούς ασθενείς, θα ήταν καλή ιδέα να επικοινωνήσετε με το αρμόδιο τμήμα και να ρωτήσετε εάν πρέπει να πάτε. Πολλές ιατρικές δομές ακυρώνουν τα τακτικά ραντεβού ή τα πραγματοποιούν τηλεφωνικά, όταν αυτό είναι εφικτό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η επίσκεψη διά ζώσης και δεν θα πρέπει να παραλείψετε κάποια επίσκεψη χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον σύμβουλο, τον ιατρό, τον νοσηλευτή σας ή άλλον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

  Κλείστε ραντεβού μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο.

 • Ειδικές αναπνευστικές ασθένειες

  Άσθμα

  Τα άτομα με άσθμα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές και να χρειαστούν αναπνευστική υποστήριξη;

  Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς με άσθμα εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές λόγω της νόσου COVID-19. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πρώτη αναφορά ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας δόθηκε στη δημοσιότητα στα μέσα Μαρτίου και ανέφερε ότι από 196 ασθενείς, μόνο τρεις είχαν σοβαρές υποκείμενες πνευμονοπάθειες. Αυτός ο αριθμός είναι χαμηλότερος από τον αναμενόμενο και υποδεικνύει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που εισάγονται στο νοσοκομείο με σοβαρές επιπλοκές επί του παρόντος δεν είναι ασθενείς με πνευμονοπάθειες.

   

  Τα άτομα με άσθμα που εμφάνισαν τη νόσο COVID-19 αναρρώνουν;

  Ναι. Μέχρι στιγμής, έχουν υπάρξει πολύ λίγα κρούσματα λοίμωξης COVID-19 σε άτομα με άσθμα και όσοι εμφάνισαν τη λοίμωξη βρίσκονται σε ανάρρωση.

   

  Έχω άσθμα και χρησιμοποιώ εισπνεόμενα φάρμακα πρόληψης. Γνωρίζω ότι πρόκειται για στεροειδή και έχω μάθει ότι τέτοιου είδους φάρμακα μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της νόσου COVID-19. Τι πρέπει να κάνω;

  Η πληροφορία που έχετε λάβει είναι λανθασμένη. Οι ασθενείς με άσθμα δεν πρέπει να διακόπτουν ποτέ τη λήψη των εισπνεόμενων φαρμάκων πρόληψης, εκτός εάν λάβουν σχετική οδηγία από επαγγελματία υγείας. Η διακοπή λήψης των εισπνεόμενων φαρμάκων πρόληψης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών σε περίπτωση που εμφανίσετε τη νόσο COVID-19, διότι θα επιδεινώσει το άσθμα σας. Επί του παρόντος, δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι τα στεροειδή επιδεινώνουν τα συμπτώματα της νόσου COVID-19. Σύμφωνα με έρευνα από την Κίνα, τα στεροειδή ενδέχεται να περιορίσουν τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19. Αυτήν τη στιγμή, μια δοκιμή που διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο ελέγχει το κατά πόσο τα στεροειδή έχουν αποτελεσματική δράση ως θεραπεία σε αυτήν την περίπτωση.

   

  Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπείες με αντισώματα έναντι της IL5 (ιντερλευκίνη 5) ή αντίστοιχες θεραπείες, που μειώνουν τα ηωσινόφιλα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; Πρέπει να διακόψουν ή να τροποποιήσουν τη δοσολογία;

  Μην διακόψετε και μην τροποποιήσετε τις δόσεις των φαρμάκων που λαμβάνετε για το άσθμα, λόγω ανησυχίας για τον COVID-19. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να επιδεινώσει τον έλεγχο του άσθματος, με αποτέλεσμα να χρειαστείτε ιατρική περίθαλψη ή νοσηλεία.

  Η θεραπεία αντισωμάτων έναντι της IL-5 κανονικά δεν θα πρέπει να επηρεάσει τον κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19 και η συνέχιση λήψης της θεραπείας σας μπορεί θεωρητικά να μειώσει τον κίνδυνο κρίσης άσθματος σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό.

   

  Βρογχεκτασίες

  Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να γνωρίζω για τη νόσο COVID-19 σε σχέση με την πάθησή μου;

  Τα άτομα με βρογχεκτασίες ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών σε περίπτωση μόλυνσης από COVID-19. Για τον λόγο αυτό, αναφέρονται παρακάτω ορισμένες συστάσεις για να μειώσετε τον κίνδυνο να μολυνθείτε και τον κίνδυνο να εμφανίσετε επιπλοκές εφόσον μολυνθείτε:

  • Αποφεύγετε τις επαφές με άρρωστα άτομα. Ζητήστε από φίλους ή συγγενείς σας που είναι άρρωστοι να μην σας επισκέπτονται και διατηρείτε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από οποιοδήποτε άρρωστο άτομο συναντάτε σε δημόσιο χώρο.
  • Στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, μην αγγίζετε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια σας, εάν δεν έχετε πλύνει τα χέρια σας.
  • Πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά μετά από επαφή με επιφάνειες που ενδέχεται να είναι μολυσμένες. Πλένετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα.
  • Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε όλα τα φάρμακά σας και ότι συνεχίζετε τις συνηθισμένες θεραπείες σας για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας όσο το δυνατόν πιο υγιείς.
  • Συγκεκριμένα για τις βρογχεκτασίες, φροντίστε να κάνετε τακτικά τις ασκήσεις κάθαρσης αεραγωγών. Με αυτόν τον τρόπο, απομακρύνεται η βλέννα από τους πνεύμονες και, κατά συνέπεια, μειώνεται ο κίνδυνος έξαρσης (παρόξυνσης).
  • Εάν παρουσιάσετε πυρετό και βήχα, αλλά αισθάνεστε καλά, προσπαθήστε να αυξήσετε τη συχνότητα των ασκήσεων κάθαρσης αεραγωγών και λάβετε παρακεταμόλη για τη μείωση του πυρετού. Εάν αισθανθείτε μεγαλύτερη αδιαθεσία, ζητήστε ιατρική συμβουλή. Εάν έχετε απόθεμα αντιβιοτικών στο σπίτι, όπως ισχύει για πολλούς ασθενείς με βρογχεκτασίες, καταφύγετε στη λήψη αντιβιοτικού μόνο σε περίπτωση που τα πτύελα (φλέγματα) αυξηθούν ή αλλάξουν χρώμα. Τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά των ιών, αλλά μπορούν να θεραπεύσουν μια βακτηριακή λοίμωξη.

   

  Πάσχω από βρογχεκτασίες. Πρέπει να τεθώ σε αυτοαπομόνωση; Διατρέχω μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης βαριάς νόσου;

  Οι βρογχεκτασίες είναι μια πάθηση που διαφέρει πολύ από τον σοβαρό έως τον ήπιο βαθμό της, συνεπώς δεν είναι δυνατή η παροχή μίας σύστασης που να καλύπτει όλους τους πάσχοντες.

  Τα άτομα με σοβαρές βρογχεκτασίες, δηλαδή όσοι έχουν συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού ή/και λαμβάνουν μακροχρόνια προληπτική αντιβιοτική αγωγή, θα πρέπει να προφυλαχθούν πλήρως παραμένοντας στο σπίτι για τις επόμενες 12 εβδομάδες.

  Για ασθενείς με ήπιες βρογχεκτασίες, δηλαδή όσους έχουν μόνο ήπιο βήχα και δεν ταλαιπωρούνται από συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού, πιθανόν να αρκεί η κοινωνική αποστασιοποίηση με παραμονή στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά με δυνατότητα εξόδου για τα απαραίτητα ψώνια ή για σωματική άσκηση.

  Δεν γνωρίζουμε εάν οι ασθενείς με βρογχεκτασίες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές, αλλά θα συνιστούσα τη λήψη των απαραίτητων προφυλάξεων.

   

  Τα άτομα με βρογχεκτασίες αναρρώνουν από τη νόσο COVID-19;

  Προς το παρόν, έχω υπόψη μου μόνο έναν ασθενή με βρογχεκτασίες που ήταν επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και έχει αναρρώσει, αλλά καμία από τις μελέτες που έχουν δημοσιευθεί έως τώρα δεν έχει συμπεριλάβει άτομα με βρογχεκτασίες. Ελπίζω να μην υπάρξει άλλο κρούσμα!

   

  Καρκίνος

  Στο παρελθόν είχα καρκίνο και είχα υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Έχει περάσει αρκετός καιρός, αλλά μήπως εξακολουθώ να είμαι στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τον COVID-19;

  Είναι δύσκολο να εκφράσουμε άποψη για μία συγκεκριμένη περίπτωση. Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων, ακόμη και αν έχουν μολυνθεί με COVID-19 και αν έχουν υποκείμενες παθήσεις θα περάσει μια ήπια ίωση παρόμοια με κρυολόγημα ή γρίπη. Οι σοβαρές καρδιοπάθειες και πνευμονοπάθειες έχουν συσχετιστεί με πιο δυσμενείς εκβάσεις, ιδιαίτερα σε ασθενείς ηλικίας άνω των 80 ετών. Ο καρκίνος που έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς συνήθως δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πιο δυσμενείς εκβάσεις σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η λοίμωξη από COVID-19.

   

  Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

  Προβληματίζομαι σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνω για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού (πρεδνιζολόνη και δοξυκυκλίνη για κάθε λοίμωξη του αναπνευστικού), καθώς έχω μάθει ότι μπορεί να επιδεινώσει τη νόσο COVID-19. Τι πρέπει να κάνω;

  Οι πληροφορίες που έχετε λάβει είναι λανθασμένες. Δεν υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η πρεδνιζολόνη και η δοξυκυκλίνη μπορούν να επιδεινώσουν τη νόσο COVID-19. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα πρέπει να συνεχίζεται η χρήση στεροειδών για άτομα με ΧΑΠ που παρουσιάζουν έξαρση (παρόξυνση) λόγω της νόσου COVID-19. Τα αντιβιοτικά περιλαμβάνονται στην καθιερωμένη θεραπεία για ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο με COVID-19.

  Συνοψίζοντας, σε περίπτωση έξαρσης, θα πρέπει να ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας και να λαμβάνετε τα φάρμακά σας.

   

  Τι κινδύνους εγκυμονεί η νόσος COVID-19 για άτομα με σοβαρό πνευμονικό εμφύσημα;

  Οι ασθενείς με σοβαρή ΧΑΠ και σοβαρό εμφύσημα συγκαταλέγονται στα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές από τη νόσο COVID-19. Αυτό οφείλεται στο ότι η νόσος COVID-19 προσβάλλει τους πνεύμονες. Εάν οι πνεύμονες είναι ήδη ελαφρώς ταλαιπωρημένοι, έχουν λιγότερες δυνάμεις να καταπολεμήσουν τον ιό.

   

  Κυστική ίνωση

  Υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να κάνω δεδομένου ότι πάσχω από κυστική ίνωση;

  Να ακολουθείτε τις οδηγίες των επαγγελματιών του τομέα υγείας και να συμμορφώνεστε με τα τοπικά σχέδια ανταπόκρισης στον ιό COVID-19.

  • Δεν συνιστούμε την αυτοαπομόνωση για όλα τα άτομα με κυστική ίνωση, αλλά είναι σκόπιμο να παραμείνετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο.
  • Αποφεύγετε σημεία με πιθανώς αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, για παράδειγμα με πολύ κόσμο, ιδιαίτερα τους χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς.
  • Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν καθολικές συστάσεις για την προσέλευση στο σχολείο. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις τοπικές συνθήκες και τις μεμονωμένες συμβουλές από το κέντρο κυστικής ίνωσης της περιοχής σας.
  • Εάν εργάζεστε, σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τον εργοδότη σας ώστε να γίνουν κάποιες εύλογες προσαρμογές στις εργασιακές συνθήκες σας, οι οποίες θα συμβάλλουν στην προστασία σας. Το κέντρο κυστικής ίνωσης της περιοχής σας πιθανόν να μπορεί να σας παράσχει συμβουλές και υποστήριξη σχετικά με αυτό το ζήτημα.

  Οι παραπάνω πληροφορίες αποτελούν μια συνοπτική εκδοχή των πληροφοριών του Ιδρύματος Κυστικής Ίνωσης (Cystic fibrosis Trust). Μπορείτε να τις βρείτε εδώ https://www.cysticfibrosis.org.uk/news/COVID-19-qa

  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κυστικής Ίνωσης (CF Europe)

  Συμβουλές από τον Ιατρικό Σύλλογο Κυστικής Ίνωσης του Ηνωμένου Βασιλείου (UK CF Medical Association) 

   

  Μεταμόσχευση πνεύμονα

  Έχω κάνει μεταμόσχευση πνεύμονα. Υπάρχει κάποια ειδική συμβουλή που ισχύει για την περίπτωσή μου;

  Η ομάδα ή ο ειδικός που εκτέλεσε τη μεταμόσχευση μπορεί ήδη να έχει σκεφτεί κάποιο σχέδιο δράσης. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές που θα σας δοθούν.

  Γενικά, εάν παρουσιάσετε συμπτώματα που συνάδουν με ίωση, σας συνιστούμε να παραμείνετε σε κατ’ οίκον απομόνωση και να επικοινωνήσετε με την τοπική ομάδα μεταμόσχευσης για συμβουλές. Εάν αισθάνεστε αδιαθεσία και εμφανίζετε συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια επειγόντως, όπως θα κάνατε και σε οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη περίπτωση.

   

  Πνευμονία

  Σε γενικές γραμμές, είμαι υγιής, αλλά είχα περάσει πνευμονία αρκετές φορές στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι η λοίμωξη θα με επηρεάσει πιο σοβαρά;

  Όχι, Οι προηγούμενες λοιμώξεις δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για πιο σοβαρές λοιμώξεις στο μέλλον, εκτός εάν οι προηγούμενες λοιμώξεις οφείλονταν σε άλλες νόσους (π.χ. σοβαρές καρδιοπάθειες ή πνευμονοπάθειες, διαβήτης ή παθήσεις ή φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα).

   

  Φυματίωση (TB)

  Έχω φυματίωση. Η θεραπεία μου πηγαίνει καλά, αλλά μήπως πρέπει να αυτοαπομονωθώ;

  Πρέπει να ακολουθήσετε τις εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες που εφαρμόζονται στη χώρα σας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οδηγία είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση, που διαφέρει από την αυτοαπομόνωση. Θα πρέπει να παραμένετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά μπορείτε να βγαίνετε μια φορά την ημέρα για ψώνια ή/και σωματική άσκηση. Θα πρέπει να τηρείτε αποστάσεις από οποιονδήποτε δεν ανήκει στην οικογένειά σας (τηρείτε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων όταν είστε εκτός σπιτιού).

   

  Τι ισχύει για την περίπτωση που κάποιος ασθενής με TB, που λαμβάνει θεραπεία κατά της φυματίωσης, εάν μολυνθούν με COVID-19; Υπάρχει κάποια σύσταση για τη θεραπεία;

  Είναι σημαντικό να εξακολουθήσετε να λαμβάνετε τη θεραπεία σας για την TB, ακόμα και εάν αισθανθείτε αδιαθεσία. Συνεχίστε να λαμβάνετε τα φάρμακά σας, εκτός εάν σας δοθεί διαφορετική οδηγία από κάποιον επαγγελματία υγείας. Η TB δεν προβλέπεται να επηρεάσει τη σοβαρότητα της λοίμωξης από COVID-19. Η θεραπεία της λοίμωξης από COVID-19 ενδέχεται να είναι πιο περίπλοκη λόγω της αλληλεπίδρασης μεταξύ των φαρμάκων για την TB και των υπολοίπων φαρμάκων, συνεπώς είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν φαρμακοποιό ή έναν ιατρό προτού λάβετε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο.

   

  Είχα φυματίωση, υποβλήθηκα σε θεραπεία και έχω αναρρώσει. Ωστόσο, έχω υποστεί μόνιμη βλάβη σε έναν από τους πνεύμονές μου. Αυτό σημαίνει ότι διατρέχω μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μολυνθώ με COVID-19;

  Πιθανόν. Εάν έχετε υποστεί βλάβη στους πνεύμονες λόγω φυματίωσης, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθείτε από λοιμώξεις του αναπνευστικού, συνεπώς ενδέχεται να διατρέχετε ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσετε κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού εάν μολυνθείτε με τον ιό COVID-19. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα της νόσου ή είναι εντελώς ασυμπτωματικοί, ακόμα και εάν έχουν υποκείμενες πνευμονοπάθειες.

   

  Ανεπάρκεια Α1-αντιθρυψίνης

  Συνιστάτε στους ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία αύξησης/αντικατάστασης για ανεπάρκεια Α1-αντιθρυψίνης να εξακολουθήσουν να επισκέπτονται το νοσοκομείο για τη λήψη της θεραπείας τους ή θεωρείτε ότι θα ήταν προτιμότερο να μην λάβουν τη θεραπεία για ορισμένες εβδομάδες/μήνες μέχρι να περιοριστεί ο κίνδυνος λοίμωξης;

  Θα πρέπει να συζητήσετε αυτό το ζήτημα με τον γιατρό σας, ο οποίος γνωρίζει εάν η θεραπεία σας είναι απαραίτητη ή μπορεί να καθυστερήσει μέχρι τα ποσοστά της λοίμωξης να αρχίσουν να μειώνονται στη χώρα σας.

   

  πνευμοθώρακα (ρήξη πνεύμονα)

  Στο παρελθόν είχα πνευμοθώρακα (ρήξη πνεύμονα). Αυτό σημαίνει ότι διατρέχω μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μολυνθώ με COVID-19; Έχω μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθω πνευμονία;

  Όχι, εκτός εάν έχετε άλλες υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Ο πνευμοθώρακας μπορεί να συμβεί σε έναν απολύτως υγιή άνθρωπο και, σε αυτήν την περίπτωση, δεν κινδυνεύετε από τον κορωνοϊό περισσότερο από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Εάν ο πνευμοθώρακας παρουσιάστηκε ως επιπλοκή ΧΑΠ, κυστικής ίνωσης ή άλλης πνευμονοπάθειας, ο κίνδυνος που διατρέχετε προκύπτει από αυτήν την πνευμονοπάθεια.

   

  Στο παρελθόν είχα πνευμοθώρακα (ρήξη πνεύμονα). Υπάρχει πιθανότητα να υποστώ πάλι ρήξη πνεύμονα εάν μολυνθώ με COVID-19;

  Δεν υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Ο πνευμοθώρακας είναι μια σπάνια επιπλοκή ιογενών λοιμώξεων και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι εάν έχετε υποστεί επεισόδιο πνευμοθώρακα στο παρελθόν, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο, εκτός εάν έχετε άλλη υποκείμενη πνευμονοπάθεια.

   

  Άλλες

   

  Αυτήν τη στιγμή, έχω γρίπη. Πρέπει να ανησυχώ περισσότερο;

  Εάν έχετε επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον ιό της γρίπης, τότε δεν έχετε κανέναν λόγο να ανησυχείτε. Η λοίμωξη από έναν ιό δεν αυξάνει τις πιθανότητες λοίμωξης από άλλον ιό.

   

  Έχω υπεζωκοτική πάχυνση. Αυτό σημαίνει ότι διατρέχω μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μολυνθώ με COVID-19;

  Όχι. Η υπεζωκοτική πάχυνση δεν επηρεάζει τον κίνδυνο μόλυνσης με COVID-19 και δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών, εκτός αν συνδυάζεται με άλλες καρδιοπάθειες ή πνευμονοπάθειες.

   

  Έχω υποβληθεί σε αφαίρεση τμήματος του πνεύμονά μου. Πώς θα με επηρεάσει ο COVID-19;

  Εάν είστε κατά τα άλλα υγιής, δεν υπάρχει λόγος να θεωρήσουμε ότι αυτό το γεγονός θα καταστήσει πιο σοβαρή ή πιο πιθανή τη λοίμωξη από COVID-19.

  Αυτές οι πληροφορίες ισχύουν και για υγιή άτομα που έχουν μικρότερους πνεύμονες, π.χ. λόγω σκολίωσης.

   

  Έχω πλευρίτιδα. Αυτό σημαίνει ότι είμαι πιο ευπαθής εάν μολυνθώ με COVID-19;

  Όχι, εκτός εάν η πλευρίτιδα οφείλεται σε άλλη υποκείμενη πνευμονική πάθηση. Οι πνευμονικές παθήσεις που σας θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο είναι εκείνες που επηρεάζουν τους αεραγωγούς ή περιορίζουν τη λειτουργικότητα των πνευμόνων, όπως η ΧΑΠ, το σοβαρό άσθμα, οι βρογχεκτασίες, η κυστική ίνωση, η πνευμονική ίνωση ή ο καρκίνος των πνευμόνων.

   

  Έχω πνευμονική εμβολή. Πώς θα με επηρεάσει η COVID-19;

  Εφόσον η πνευμονική εμβολή αντιμετωπίζεται με αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή και τα επίπεδα οξυγόνου σας είναι φυσιολογικά, δεν αναμένεται να επηρεάσει τον κίνδυνο επιπλοκών εάν νοσήσετε με COVID-19.

   

  Είμαι άνω των 70 ετών, έχω διαγνωσθεί με χρόνια θρομβοεμβολική νόσο και παίρνω βαρφαρίνη εφ’ όρου ζωής. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Πρέπει να παραμείνω στο σπίτι μου για 12 εβδομάδες;

  Σε κάθε χώρα, έχουν δοθεί διαφορετικές συστάσεις, αλλά (για παράδειγμα) στο Ηνωμένο Βασίλειο, προς το παρόν, άτομα σας εσάς δεν καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι τους για 12 εβδομάδες. Καλούνται όμως να εφαρμόσουν το μέτρο της «κοινωνικής αποστασιοποίησης», δηλαδή:

  • Να αποφεύγουν επαφές με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα μόλυνσης από κορωνοϊό (COVID-19). Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό ή/και συνεχόμενο βήχα που δεν προϋπήρχε
  • Να αποφεύγουν την περιττή μετακίνηση με μέσα μαζικής μεταφοράς, εφόσον αυτό είναι εφικτό
  • Να εργάζονται από το σπίτι, εφόσον αυτό είναι εφικτό.
  • Να αποφεύγουν τις μικρές και μεγάλες συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα κέντρα αναψυχής και αντίστοιχοι χώροι είναι κλειστά αυτήν τη στιγμή, καθώς οι λοιμώξεις διασπείρονται εύκολα σε κλειστούς χώρους όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος.
  • Να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις με φίλους και συγγενείς. Να επικοινωνούν μαζί τους χρησιμοποιώντας τεχνολογικά μέσα εξ αποστάσεως επικοινωνίας, όπως τηλέφωνο, διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Εάν χρειαστεί να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους ή άλλες ουσιώδεις υπηρεσίες, να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο ή υπηρεσίες επικοινωνίας μέσω διαδικτύου

  Μόνο άτομα με σοβαρές υποκείμενες παθήσεις, όπως προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, καρκίνο ή σοβαρή ΧΑΠ, άσθμα και άλλες πνευμονοπάθειες, καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι τους για 12 εβδομάδες. Η χρόνια θρομβοεμβολική νόσος δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές τις παθήσεις.

   

  Έχω χρόνιο βήχα. Διατρέχω μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μολυνθώ με COVID-19;

  Όχι. Εάν έχετε χρόνιο βήχα που οφείλεται σε σοβαρή πνευμονοπάθεια όπως ΧΑΠ ή κυστική ίνωση, δεν θεωρείστε άτομο υψηλού κινδύνου.

   

  Έχω υποβληθεί σε θωρακοσκοπική επέμβαση με υποβοήθηση βίντεο (VATS) και σε πλευροδεσία. Αυτό σημαίνει ότι διατρέχω μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσω σοβαρά;

  Όχι. Η επέμβαση VATS και η πλευροδεσία θεραπεύουν τον υπεζωκότα, δηλαδή το εξωτερικό περίβλημα του πνεύμονα. Δεν υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η νόσος COVID-19 προσβάλλει το περίβλημα του πνεύμονα, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσετε σοβαρή νόσο.

   

  Έχω χαμηλά επίπεδα IgM (ανοσοσφαιρίνη Μ). Ποιοι κίνδυνοι προκύπτουν για μένα και την οικογένειά μου δεδομένων των συνθηκών;

  Τα χαμηλά επίπεδα IgM δεν αναμένεται να αυξήσουν ιδιαίτερα τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από COVID-19, εάν δεν συσχετίζονται με χαμηλά επίπεδα IgG (ανοσοσφαιρίνη G) ή IgA (ανοσοσφαιρίνη Α).

   

  Η μητέρα μου διαγνώστηκε με αχαλασία του οισοφάγου. Πώς μπορεί να την επηρεάσει η λοίμωξη COVID-19; Διατρέχει υψηλό κίνδυνο;

  Είναι δύσκολο να παράσχουμε σχόλια για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά, κατά πάσα πιθανότητα, αυτή η νόσος από μόνη της δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου επιπλοκών της λοίμωξης COVID-19.

 • COVID-19

  Υπάρχει περίπτωση κάποιος να μολυνθεί από τον ιό COVID-19 περισσότερες από μία φορές;

  Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα, μετά την πρώτη λοίμωξη αναπτύσσεται ανοσία στον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19, συνεπώς δεν είναι δυνατόν να επανεμφανιστεί. Υπάρχουν ιοί, όπως ο ιός της γρίπης και το κοινό κρυολόγημα, που μπορούν να εμφανιστούν περισσότερες από μία φορές λόγω του τρόπου μεταβολής του ιού με την πάροδο του χρόνου. Θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να μάθουμε αν μπορεί να συμβεί το ίδιο με τον ιό COVID-19.

   

  Προκαλείται κάποια μακροχρόνια βλάβη στους πνεύμονες από τη λοίμωξη COVID-19;

  Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν εμφανίσει τη λοίμωξη COVID-19 αναρρώνουν πλήρως, χωρίς μακροχρόνιες επιπτώσεις. Στα πολύ σοβαρά περιστατικά λοίμωξης ή στα άτομα που χρήζουν αναπνευστικής υποστήριξης στη μονάδα εντατικής θεραπείας, μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στους πνεύμονες και στους μυς, οι οποίες δεν οφείλονται μόνο στον κορωνοϊό, αλλά και στην παραμονή των ασθενών στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Με αποκατάσταση και υποστήριξη, οι ασθενείς μπορούν πιο εύκολα να επανέλθουν σε έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής. Αυτές οι επιπτώσεις θα επηρεάσουν μόνο ένα μικρό ποσοστό των ασθενών που θα εμφανίσουν τη λοίμωξη.

   

  Ο αριθμός των κρουσμάτων θα μειωθεί όταν αρχίσει να βελτιώνεται ο καιρός;

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε προσφάτως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό. Αν και παθήσεις όπως η γρίπη είναι συχνότερες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αυτό μπορεί να μην οφείλεται μόνο στη χαμηλή θερμοκρασία, αλλά και στο γεγονός ότι το χειμώνα, περνάμε περισσότερες ώρες σε εσωτερικούς χώρους, επομένως μεταδίδουμε τον ιό πιο εύκολα. Το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες εξάρσεις του κορωνοϊού έχουν παρατηρηθεί σε χώρες με υψηλότερες θερμοκρασίες συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης υποδεικνύει ότι ο ιός μεταδίδεται εύκολα ακόμα και σε ζεστό κλίμα.

   

  Πόσο κοντά βρισκόμαστε στη θεραπεία;

  Οι πρώτες δοκιμές θεραπείας στην Κίνα έχουν ήδη αρχίσει να έχουν αποτελέσματα και πολλές δοκιμές είναι ακόμα σε εξέλιξη. Η απόδειξη ότι κάποιες θεραπείες είναι αποτελεσματικές κατά του κορωνοϊού μπορεί να έρθει πολύ σύντομα, σε διάστημα μηνών. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διακοπής της διασποράς του κορωνοϊού θα ήταν ένα εμβόλιο και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σε 12-18 μήνες, αυτό το εμβόλιο θα υπάρχει. Αυτή την εβδομάδα (από τις 16 Μαρτίου), ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές ενός εμβολίου.

   

  Ο ιός που προκαλεί τη νόσο COVID -19 μεταδίδεται με τον αέρα;

  Ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τη νόσο COVID-19, δεν μεταδίδεται με τον αέρα. Μεταδίδεται με σταγονίδια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καλύψει μια μικρή απόσταση εάν κάποιος βήξει ή φταρνιστεί και απελευθερώσει σταγονίδια υγρού που περιέχουν τον ιό. Για τον λόγο αυτό, συνιστούμε έντονα να διατηρείτε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από τους άλλους ανθρώπους, καθώς έτσι προφυλάσσεστε από τυχόν επαφή με σταγονίδια.

   

  Εξακολουθεί να ισχύει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που θα μολυνθούν από τον ιό θα νοσήσουν με συμπτώματα που θυμίζουν ήπια γρίπη;

  Ναι, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που θα εμφανίσουν τη λοίμωξη COVID-19 δεν θα εκδηλώσουν κανένα σύμπτωμα ή θα εκδηλώσουν ήπια συμπτώματα.

   

  Τι εννοείτε όταν λέτε ήπια συμπτώματα;

  Μπορεί να είναι πολύ ελαφριά, για παράδειγμα καταρροή και πονοκέφαλος, ήπιος πυρετός ή βήχας που συνεχίζεται για μερικές ημέρες. Η νόσος COVID-19 φαίνεται να εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο, αλλά στους περισσότερους ασθενείς, είναι ήπια και διαρκεί μερικές ημέρες.

   

  Εάν έχω κοινό κρυολόγημα ή γρίπη, μπορώ να προσβληθώ ταυτόχρονα από COVID-19;

  Εάν δεν μπορώ να προσβληθώ από COVID-19 όταν έχω κοινό κρυολόγημα, να κρυολογήσω ως προληπτικό μέτρο;

  Μπορείτε να προσβληθείτε από COVID-19 εάν έχετε άλλες λοιμώξεις. Επίσης, υπάρχουν αναφορές από την Κίνα και άλλες χώρες που υποδεικνύουν την παρουσία «συλλοιμώξεων», δηλαδή δύο λοιμώξεων ταυτόχρονα. Μην κρυολογήσετε!

   

  Πώς αποτρέπεται η πνευμονική ίνωση που προκαλείται από τη νόσο COVID-19;

  Ακόμα, δεν γνωρίζουμε εάν η νόσος COVID-19 μπορεί να προκαλέσει πνευμονική ίνωση. Είναι πιθανό σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει το λεγόμενο σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, το οποίο ακολούθως μπορεί να προκαλέσει ίνωση. Κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο σε ένα μικρό ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων COVID-19. Θα χρειαστεί έρευνα για να διαπιστωθεί πώς μπορεί να αποτραπεί. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές δοκιμές που εξετάζουν θεραπείες για την αποτροπή αυτής της επίπτωσης.

 • Περαιτέρω πληροφορίες

  Αυτές οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν με τη βοήθεια του Καθηγητή James Chalmers του Πανεπιστημίου Dundee, Προέδρου της ομάδας αναπνευστικών λοιμώξεων (10.01) της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) και Αναπληρωτή Αρχισυντάκτη του European Respiratory Journal (ERJ).

  Μάθετε περισσότερα και μείνετε ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα σχετικά με τη νόσο COVID-19.

  Συνεργαζόμαστε στενά με ειδικούς πνευμονολόγους από την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS) για να απαντήσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τη νόσο COVID-19. Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email info@europeanlung.org.

  Λαμβάνουμε μεγάλο αριθμό ερωτήσεων σχετικά με τη νόσο COVID-19 και μας είναι αδύνατο να απαντήσουμε σε όλα αυτά τα email ξεχωριστά. Θα συνδυάσουμε τις ερωτήσεις που λαμβάνουμε και θα ενημερώνουμε τακτικά την ενότητα Ερωτήσεων και Απαντήσεων στον ιστότοπό μας.

  Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσετε ότι οι πληροφορίες που λαμβάνετε προέρχονται από αξιόπιστη πηγή. Θα σας συνιστούσαμε να επισκέπτεστε τους παρακάτω ιστοτόπους: